В першу чергу, спробуйте уявити яким він повинен бути? Швидше за все, це буде не просто людина, що розбирається в кухарському мистецтві, але ще і відданий своїй справі. Адже від шеф-кухаря в закладі залежить багато чого, він є його ключовою фігурою. Він повинен бути не тільки кулінаром і художником гастрономії, але і управлінцем, менеджером кухні, а також вміти визначати матеріальну собівартість страв, основні фінансові показники роботи закладу та багато, багато іншого. За кордоном, в завдання шеф-кухаря також входять переговори з гостями – замовниками банкетів, переговори з постачальниками продуктів і напоїв, участь у формуванні плану роботи закладу на рік, підготовка бюджету ресторану.

Для шеф-кухаря є важливим не вік, а його біографія. Тому в першу чергу варто з’ясувати, де людина працювала. Варто серйозно задуматися, якщо ваш кандидат на посаду, досить часто міняв місце роботи. Навіть в тому випадку, якщо він має бездоганні рекомендації, адже з хорошим фахівцем ніхто просто так розлучатися не захоче. Уважно придивіться до людини, чи зможете ви на нього покластися в роботі. Можливо, йому варто запропонувати попрацювати спочатку на випробувальному терміні. У майбутніх претендентів перевіряється не тільки резюме, а й їхні знання і вміння на практиці.
Останнім часом з’явилася мода запрошувати іноземних шеф-кухарів. Особливо, якщо ваш заклад спеціалізується на якій-небудь екзотичній кухні. Наприклад, дороге цілком може дозволити професіонала-іноземця, але для демократичного закладу подібне буде зайвим.
Варто пам’ятати, що справжні профі рідко шукають роботу самі, як правило, звертаються до них з пропозиціями, а вони вже мають право вибирати найбільш підходяще їм пропозицію. Крім того, вони складаються в різних гильдиях і асоціаціях, що показує не тільки їх рівень професіоналізму, а й дає роботодавцю можливість знайти кращого фахівця своєї справи.

Отже, підбиваючи підсумки, варто зазначити, що шеф-кухар повинен володіти не тільки високими кулінарними здібностями, але і терпінням, витримкою, а також допитливістю і прагненням до саморозвитку. Важливі і лідерські якості, оскільки він є наставником інших кухарів на кухні, а відповідно має вміти знайти спільну мову зі своїми підлеглими. Крім всіх вище перерахованих якостей в шеф-кухаря важливі і такі, як: стійкість до стресів, дипломатія.

У ресторатора завжди буде дилема: кого вибрати, хто буде кращим для його закладу. Можливо, трапиться і так, що ви не відразу знайдеться того, хто вам потрібен і на це знадобиться час. Навіть, якщо не вийде з першого разу, не варто впадати у відчай. Продовжуйте шукати і ви обов’язково його знайдете. Спирайтеся не тільки на наявний у вас досвід, а й на інтуїцію теж. Можна дати лише пораду – краще брати на роботу шеф-кухаря, який відмінно вміє готувати і є відданим своїй справі. Якщо він не володіє адміністративними премудростями, поступово їм його можна буде навчити. А ось того хто володіє відмінними адміністративними навичками, навчити готувати буде на порядок складніше.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *